Kelet-Mecsek banner


Őszi túránkra egy különleges helyre hívjuk túratársainkat, a megszokottól eltérően Magyarországra a Mecsek-hegységbe. 

A Kelet-Mecsek vadregényes túraösvényein túrázunk, várakat látogatunk meg, múzeumlátogatáson veszünk részt, miközben a hegység geológiai értékein túl dúskálhatunk a természeti kincsek  és épített örökségek bőséges kínálatában. 

1.     nap
Békéscsaba – Szeged – Baja útvonalon keresztül, majd Bonyhádot érintve Óbányára érkezünk, ahonnan első napi túránk indul.

Túránk az Óbányai-völgy elején kezdődik, majd a kék sáv jelzés mentén a pisztrángos tavak mellett haladunk a Duna-Dráva Nemzeti Park által létrehozott 6 állomásos e-tanösvény vonalán. Megkeressük a völgy különleges földtani értékeit, a Csepegő-sziklákat, a Ferde-vízesést, melyek kialakulásának történetét is megismerjük egy rövid előadás keretében. Megtudjuk, milyen életformát éltek a régi korok itt lakó emberei, akik üveghutákat és malmokat működtettek, megismerhetjük a környék élővilágát, növénytársulásait, állatvilágát.
A völgyben Kisújbányára érünk ahol a Klumpás Tanya vendéglőben rövid pihenőt tartunk, majd tovább indulunk a Cigány-hegyre (524 m), ahol egy kilátóból csodás panoráma nyílik a Kelet-Mecsek központi részére. A kilátó után a Hárs-hegy, majd a Csalán-hegy alatt a piros sáv jelzést követve, az Óbányai-völggyel párhuzamos Farkas-árok szurdokszerű völgyében haladunk tovább. Elhaladunk egy török kori mészégető mellett, majd a zöld kereszt jelzésnél délnek fordulva egy rövid szurdokon át térünk vissza a pisztrángos tavakhoz és onnan a kiindulási pontunkra.

Este szálláshelyünkre utazunk, ahol vacsora vár bennünket.

Táv: kb. 13 km, szint: +- 250 m

2.     nap 
Reggeli után Pécsváradra utazunk, ahol a Tó-völgyben mesterségesen létrehozott, szépen parkosított, Dombay János régész, a Baranya megyei múzeumok egykori főigazgatója tiszteletére róla elnevezett Dombay-tó megtekintésével kezdjük a túranapot. Ezt követően csapatunk a szegedi túratársainkkal kiegészülve a 6 állomásos Bazsarózsa-tanösvény mentén, a Mecsek legmagasabb csúcsának, a Zengőnek (682 m) a meghódítására indul. A Dombay-tónál található első táblánál kezdjük utunkat. Nyaralók, hétvégi házak között követjük a zöld kereszt jelzést, majd áttérünk a piros kereszt jelre és balra fordulva a hegynek vesszük az irányt. Az erdőbe beérve utunk hosszan kanyarog felfelé. Az 5. táblát elérve áttérünk a Pécsvárad felől érkező sárga sáv jelzésre, mely már egyenesen a Mecsek legmagasabb csúcsára vezet bennünket, ahol az idén újjáépített, 22 m magas és 7 emeletes kilátóból tekinthetünk körbe a Mecsekre és közvetlen környezetére. Láthatjuk akár a Villányi- és a Papuk-hegység vonulatait, vagy akár a Balaton déli vonalát is. A csúcson megkeressük a Zengő-vár romjait, ahol annak történetéről valamint a Zengő környéki endemikus növényvilágról hallhatunk előadást.

A Zengőről visszatérünk Pécsváradra, ahol a pécsváradi várat látogatjuk meg. Ki-ki igénye szerint megtekintheti a felújított vármúzeumot, a X. századi kápolnát, a romkertet, Kígyós Sándor Emlékkiállítását, vagy az aktuális időszaki kiállítást, a fűszerkertet és a kovácsműhelyt is. De beléphetünk az Ispotályba: az illat- és sókamrába, ill. a TeaTárban elfogyaszthatunk egy csésze Mecsek teát.

Végül a zengővárkonyi szelídgesztenyésben meglátogatjuk Rockenbauer Pál sírját, és gyűjtögethetünk egy kis gesztenyét.

A túrát követően szállásunkra utazunk ahol vacsora vár bennünket.

Táv: kb. 13 km, szint: +- 250 m

3.     nap

A reggeli elfogyasztása után elhagyjuk a szállásunkat és Püspökszentlászlóra utazunk, ahol gróf Esterházy Pál László pécsi püspök által építtetett kastélytól indul túránk. A kastély arborétumát megtekintve annak túlsó végén lévő kapun lépünk ki és egy patakon átkelve a Magyar Zarándokút jellegzetes sárga színű jelzését követve haladunk tovább a bükkerdőben, amíg el nem érjük első állomásunkat a bő vizű Zarándok-kutat. A sárga kör jelzésen kapaszkodunk ki a völgyből és hamarosan elérjük a felújított Mária-kápolnát, ahol rövid pihenőt teszünk. Innen a kápolna mögött folytatódik az ösvény. Továbbra is a sárga kör jelzést követjük, amíg egy elágazáshoz nem érünk, ahol a Zengőről jövő sárga sáv jelzésű turistaút csatlakozik. Áttérve az új jelzésre északi irányban folytatjuk utunkat egy enyhe lejtésű úton. Ösvényünket egy aszfalt út közelíti meg, de mi tartva magunkat a jelzett ösvényünkön, tovább folytatjuk utunkat. Érintjük a Korsoma-rétet, majd a patak völgye felett vezető út rövidesen eléri az arborétumot. Érintve a Hetyey-forrást visszatérünk a kiindulási pontunkra.

A túra után elindulunk hazafelé.

Táv: kb. 6 km, szint: +- 140 m

Ajánlott felszerelés:

Évszaknak megfelelő ruházat, esőkabát, erős túracipő (lehetőleg vízhatlan legyen, mert előfordulhat, hogy kisebb vízfolyáson kell átkelni), 25-30 literes hátizsák, utazás alatti enni és innivaló, arcot és orrot eltakaró maszk (zárt terekben, múzeumokban), fürdőruha és az elmaradhatatlan jókedv és a geokíváncsiság.

Indulás: 2020.10.23. 05:30-kor Békéscsabáról az OBI Andrássy úti oldalából.


Részvételi díj: 35.800.- Ft/fő, mely tartalmazza az útiköltséget, szállást (2 éjszakára), félpanziós ellátást. Külön fizetendő az idegenforgalmi adó, az esetleges belépődíjak (Pécsváradi vár 1000.- FT/fő, Püspöki kastély és arborétum 800 Ft/fő, stb.).

További részletek: 0620/997-9497

Várunk minden túrázni vágyó érdeklődőt!!!

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeznzSoEFzKVYtT9fkKjLEYLG7ezPbi0awTtlYWWyvQcm68Bw/viewform?usp=pp_url&entry.224843908=2020-10-23&entry.1229454256=T%C3%BAra+a+Mecsekben